Du er her: Projekter > Blyantsprojektet

Giv en blyant-projektet

Ud fra princippet Make it simple - let it grow startede Børn i Afrika i november 2007 projektet Giv en blyant. Umiddelbart tænker man ikke, at en blyant kan gøre en forskel i et barns liv, men sådan er det i Uganda.
Med Giv en blyant kommer vi vidt omkring i Uganda. Vi ønsker at nå skoler langt ude på landet, hvor det at hjælpe børn med at få blyanter og skrivehæfter er en nødvendighed for deres skolegang. Vi supplerer med skoleuniformer til børnene og undervisningsbøger til lærerne, for det er også vigtigt at gøre en forskel for lærerne, som i den grad mangler materialer til deres undervisning. Inspirerede og engagerede lærere giver glade børn, som er motiverede for at lære.

Støt Blyantsprojektet er en støtte, hvor du selv vælger beløbet, der bruges til skolematerialer og -uniformer. Skolematerialerne købes i Uganda, så den lokale handel også støttes. De indkøbte skolematerialer uddeles til udvalgte børn, der går i skole, men ikke har tilstrækkelige midler i familien til nødvendige skolematerialer og afgift for at gå til eksamen.

Giv en blyant projektet vokser stille og roligt – igennem de sidste 7 år er vi nået ud til 17 forskellige skoler, og vi har haft kontakt med omkring 3.500 børn.

Make it simple let it grow


Besøg på 17 skoler

Af Nakanwagi Josephine, Børn i Afrikas medarbejder i Uganda, november 2014

Som en del af vores blyantsprojekt, forsøger vi hos Børn i Afrika at nå ud til de udvalgte skoler mindst to gange om året. Helst gør vi det i begyndelsen af februar, hvor første termin starter og i begyndelsen af september, hvor tredie og sidste termin starter. Alt afhænger selvfølgelig af de midler vi får til rådighed gennem gaver fra bl.a. læserne af Børn i Afrikas medlemsblad!

Køber ind lokalt

Vi indkøber blyanter og hæfter gennem kendte og ledende producenter af skolematerialer, f.eks. Oscar Industries, som også sørger for trykning af vores logo på hæfterne, skoletaskerne mv. På samme måde indkøber vi sportsartiklerne hos en kendt leverandør.

Distribution

Når alt er indkøbt og kontrolleret, opdeler vi det hele i forskellige portioner til de forskellige skoler. Vi meddeler skolerne hvornår vi planlægger at besøge dem – bortset fra de skoler der har mulighed for at hente varerne direkte fra vores lille kontor. Den allernærmeste skole - Mubiru Peter Primary School – ligger lige over for vores kontor, og eleverne herfra kommer selv på besøg og får udleveret de materialer, som hver især har behov for. Glæden er stor når de sendes over til mig på kontoret!
   Et par af skolerne i det nordlige Uganda –Owangai Primary School i Amuria og Truth Primary School i Lira – har med mellemrum selv afhentet materialerne, hvis skoleinspektøren har et ærinde i hovedstaden Kampala. Dette sparer os for den lange vej nordpå.
   De resterende 14 skoler får personligt besøg, og vi bruger enten vores egen projektbil eller bliver ind imellem nødt til at leje en lidt større bil, afhængigt af mængden af materialer vi skal have med. Børnene på skolerne hjælper med glæde til ved uddelingen og det gør besøget og uddelingen til en fest! Se de glade billeder der ledsager denne artikel.

Hvad deler vi ud?

I blyantsprojektet når vi ud til over 1000 fattige børn der har behov for hjælp. Hvert barn modtager mellem 8 og 12 kladdehæfter, 3 kuglepenne, 3 blyanter og i de større klasser et geometrisæt. Mange af disse børn har svært ved at skaffe midler til at købe disse ting, og er i risiko for at læreren sender dem hjem – f.eks. efter et manglende kladdehæfte. Alle skoler har fået en fodbold og en håndbold, som hele skolen så har glæde af. Desuden har 200 børn fået en skoletaske og som det ses på billedet herover har nogle fået et tæppe.
  Hele proceduren med uddeling tager mellem 5 og 7 uger, og ved slutningen af perioden har alle fået hvad de behøver, for at kunne tage fat på semesteret med fornyet energi og håb.
Vores tak går til de mange donorer der gør alt dette vigtige arbejde muligt. Gaverne bidrager til at holde børnene i skole så de får lært at læse og regne – i sidste ende bidrager gaverne til at de mange børn kan nå deres fulde potentiale.

Make it simple - let it grow

Lad det være enkelt og lad det vokse. Lad os tage et skridt af gangen, og lad projektet vokse i takt med de midler, vi har til rådighed. Det var  grundtanken, da vi i februar 2008 for første gang havde midler til at uddele undervisningsmaterialer i Børn i Afrikas blyantsprojekt. Ofte har Josephine – vores medarbejder i Uganda – og jeg talt om vigtigheden af, at projektet voksede i takt med de økonomiske midler, som vi kunne samle ind i Danmark.

Af Birgitte Bech, næstformand, efteråret 2013

Vokseværk

Jeg må sige, at blyantsprojektet er vokset siden februar 2008. Det første år, kom vi ud til 3-4 forskellige skoler, og i 2013 er vi oppe på at samarbejde med 15 forskellige skoler beliggende i Lyantonde, Kampala, Jinja, Iganga og Kaliro. Josephine har i 2013 registreret, at 814 børn har modtaget støtte fra blyantsprojektet, men vi har i virkeligheden nået endnu flere børn. Gang på gang når vi kommer ud, deler vi ud af alt hvad vi overhovedet kan skrabe sammen. Det er svært at begrænse sig, når faktisk ALLE børn på en skole har behov for hjælp.
   De 18 korbørn fra The Pearl Children’s Choir modtager også støtte fra blyantsprojektet.

Pengene rækker langt i Uganda

Jeg har selv igennem årene besøgt de 15 skoler, vi samarbejder med - nogle af dem endda flere gange. Det er en stor glæde at se, hvordan midlerne fra blyantsprojektet rækker langt. På rejsen med blyantsprojektet er mange gode og morsomme oplevelser fulgt med i kølvandet.
   For nogle år siden slog Josephine og jeg os ned i en af de få boghandler i Kampala, og der tilbragte vi flere dage siddende på gulvet, mens vi læste og udvalgte undervisningsbøger samt undervisningsmaterialer, som skulle bringes med ud til skolerne på landet. Hver gang vi vender tilbage til butikken, får vi en modtagelse som gode familiemedlemmer. I den butik glemmer de os aldrig, fordi vi nærmest boede på gulvet i butikken igennem flere perioder. Men vi ville selv kende og vurdere alt det undervisningsmateriale, som skulle bruges.

Skrivehæfter med BiA´s logo

En anden gang var jeg med på besøg på den fabrik i Kampala, som fremstiller og leverer skrivehæfter til Børn i Afrika. Jeg fik en fin rundvisning, og endte med at sidde på gulvet sammen med 6 mænd i blå kitler. Vi var omgivet af papirbjerge og samlede hæfterne i hånden, mens en maskine sørgede for at hæfte bøgerne sammen. Det tog sandelig sin tid at få samlet de mange bøger, som vi havde bestilt.

Nicklas Bendtner

I juli 2012 var jeg igen i Lyantonde på besøg på en af landsbyskolerne langt langt ude. Børnene kender jo efterhånden Børn i Afrikas bil, og lige så snart vi nærmer os, går undervisningen i stå, og alle myldrer ud for at hilse på. Vi fik samlet alle børnene og jeg viste dem en jordklode – en oppustet badebold - og under den snak vi havde, spurgte jeg dem, om nogen kendte Danmark. En stor dreng fra 7.klasse rakte hånden op, og til min store overraskelse kunne han fortælle, at han kendte til den danske fodboldspiller Nicklas Bendtner. Det var ganske overraskende at møde en dreng dybt inde midt i Afrika, som kendte til at Nicklas Bendtner spillede på det danske fodboldlandshold.

Sportsudstyr er også vigtigt

I Uganda er et skoleår opdelt i 3 terminer, og Børn i Afrika har været heldige at kunne uddele midler fra projektet i mindst 2 terminer hvert år og i enkelte år alle 3 terminer. De skoler, som vi samarbejder med, skal aflevere ansøgninger på de elever, der er dårligst stillede (ca. 50 på hver skole). Ofte viser det sig at mange flere børn trænger til at blive hjulpet, i det mindste med blyanter og skrivehæfter. På de mindre skoler, hvor der kun er omkring 100–120 elever ”strækker” vi tingene, så mange eller alle får noget foræret, men på de store skoler med 400-700 elever, kan vi desværre ikke være lige så rundhåndede. Til gengæld prøver vi så, om vi kan medbringe fodbolde og håndbolde til skolen, samt fodbold- eller håndboldtøj til glæde for skolens hold. Det har stor betydning for skolerne, at de har sportstøj til deres hold, så alle tydeligt kan se, at dette er skolens hold.
   I foråret 2013 forærede Karlslunde fodboldklub således blyantsprojektet sækkevis af fodboldtøj, som allerede har været til stor glæde hos de, der fik del i det. Endnu en stor kuffert fyldt med foldboldtøj står pakket, parat til at komme med på næste tur til Uganda.

Det gør en forskel

Børn i Afrika uddeler skrivehæfter, bly­an­ter, kuglepenne, geometrisæt, undervisningsbøger, skoleuniformer, sko, rygsække, fodbolde, håndbolde og sportstøj.
   Det kan være svært at forstå, at en blyant og et skrivehæfte, kan gøre en forskel for et barn. Men det gør det! Fra at være en passiv og lyttende elev, giver man et barn mulighed for i stedet at være aktiv og lyttende i forhold til at lave skolearbejde.
   Børn vil gerne lære, men ikke alle har mulighed for det, da deres familier ikke har råd til at købe blyanter og skrivehæfter. Det vil Børn i Afrikas blyantsprojekt gerne hjælpe med, men vi har brug for hjælp til dette. Mangler du en julegaveide eller en mandelgave, så giv et bidrag til Børn i Afrikas blyantsprojekt, og vi mailer gavebevis til dig, et gavebevis, som kan printes og benyttes som gave. En gave, som kan glæde både her i vinterkolde Danmark samt i solskinsvarme Uganda.